Samanismul – Practica arhaica a vindecarii

Articol preluat de la http://www.gnosa.ro

Auzim din ce in ce mai des despre shamanism si practicile samanice. In Europa, prin inocularea de tipare cu scopul declarat de a impune controlul institutiei bisericesti si a dogmei care a scufundat Europa in evul mediu, samanismul a ajuns sa fie asimilat cu practicile magiei negre, vrajitoriei, etc. Inainte de a dezvolta pe marginea definirii samanismului, trebuie amintit ca tiparele care au denigrat samanismul, au fost inoculate in spatiul european odata cu cristalizarea si dezvoltarea structurilor bisericii catolice, culminand cu perioada inchizitiei, cand au fost interzise cu mare brutalitate toate practicile din afara ritului catolic. Ca urmare, desi Europa si vechea Dacie au avut o traditie samanica puternica, relevata de mai multi antropologi, astazi principalele zone in care samanismul a ramas aproape nealterat, sunt: Siberia, Finlanda, Groenlanda, Nepal, Canada, SUA, bazinul Amazonului, arealul Pacificului de Sud si Africa tribala. In China a ramas de asemenea un adanc filon samanic, prin practicile Tao.

Ce este de fapt samanismul? Este prima practica spirituala a omenirii. Dovezile sugereaza ca el dateaza de cel putin 40 000 de ani, unii antropologi argumenteaza ca este mai vechi de 100 000 de ani. Practica spirituala samanica cuprinde tehnici si ritualuri care au ca scop autocunoasterea, vindecarea si integrarea omului cu Pamantul si Divinitatea. Peste practicile si ritualurile samanilor s-au suprapus religii, curente religioase, sisteme esoterice.

Este interesant de observat ca tehnicile de vindecare si divinatie pe care le folosesc samanii sunt aceleasi ,fie ca sunt le gasim in Siberia, Nepal, la comunitatile eschimosilor, la nativii nord americani sau la aborigenii din Australia. Diferentele sunt date de particularitatile locale: mediu, clima, cultura, dar tehnicile si ritualurile in sine sunt aceleasi.


Pe teritoriul vechii Dacii a existat o puternica traditie samanica. O dovada a unei culturi avansate in acest sens este si ansamblul cunoscut sub numele de Ganditorul de la Hamangia, rebotezat Ganditorul de la Cernavoda. De fapt sunt doua statuete, care reprezinta un barbat si o femeie in doua posture diferite. S-a descoperit ca cele doua posturi sunt practic posturi vindecatoare iar astazi aceste posturi se predau in toata lumea, in worksopurile de profil. Un alt filon puternic al traditiilor samanice autohtone il reprezinta solomonarii, acesta fiind numele samanului in cultura dacica. Traditia solomonarilor a continuat in pana la sfarsitul in secolul al XIX-lea, ultimul solomonar (sau berevoi –dupa Vasile Voiculescu) fiind identificat pe teritoriul Romaniei la finele anilor 1800. Despre solomonari, Parintele Ghelasie aminteste in cartea sa Mosul din Carpati, ca acestia au fost primii initiati in misterele lui Zalmoxe.

Cuvantul saman provine de la tribul Tungus din Siberia si inseamna “cel ce vede in intuneric”. Mircea Eliade, in lucrarea sa Samanismul: Tehnicile Arhaiste ale Extazului, descrie samanul ca fiind o persoana care calatoreste intr-o stare modificate de constiinta in afara timpului si a spatiului. Prin aceste calatorii, samanul primeste ajutor si informatii pentru pacienti, familie, comunitate.




Vindecarea samanica este o munca energetica intuitiva care integreaza diferite practici de vindecare: recuperarea sufletului, extractia, deposesia, tehnica psihopompa. O alta tehnica deosebit de eficace in tratarea traumelor la nivel profund este constelatia samanica. De asemenea tehnicile Rotii de Leac, folosite ca atare sau in combinatie cu tehnicile amintite mai sus, fac parte din sanctuarul practicii samanice.

Bibliografie:
Michael Harner, The Way of Shaman
Sandra Ingerman, Leac pentru Pamant
Kenneth Meadows, Spiritul Samanic

Un comentariu:

Multumesc pentru comentariu !