Cercetare Stiintifica



Viziunile induse de consumarea unei beri amazoniene utilizate de catre samani (ayahuasca) ar putea fi la fel de reale ca oricare alt lucru pe care îl vedem aievea, conform unor scanari ale creierelor efectuate asupra unor persoane care consuma în mod frecvent o asemenea bautura.


Draulio de Araujo de la Institutul de Cercetare a Creierului al Universitatii Federale din Rio Grande de Norte, Natal, Brazilia si colegii sai au recrutat 10 persoane care consuma frecvent o bere locala numita ayahuasca. Ei au rugat acesti voluntari sa priveasca imaginile unor oameni sau animale în timp ce creierele lor erau scanate de un RMN, iar apoi le-au cerut sa închida ochii si sa-si imagineze ca le vedeau în continuare. În mod deloc surprinzator, cercetatorii au descoperit ca activitatea neurala de la nivelul cortexului vizual primar a încetat atunci când voluntarii doar îsi imaginau ca vad obiectele, dar nu le vedeau cu adevarat.
Ayahuasca modifica activitatea cerebrala

Dar când echipa le-a dat voluntarilor o doza de ayahuasca si a repetat experimentul, aceasta a descoperit ca nivelul de activitate din cortexul vizual primar era practic acelasi si atunci când voluntarii vedeau imaginile - atunci când doar si le imaginau. Acest lucru înseamna ca viziunile au o baza reala, neurologica, spune de Araujo -  ele nu sunt inventate sau imaginate.

Michael Brammer, seful unitatii de imagistica cerebrala de la King's College din Londra spune ca statisticile obtinute pe baza studiilor par sa indice prezenta acestui fenomen într-un mod destul de categoric. Totusi, el afirma ca este dificil de stabilit daca raspunsul organismului la ayahuasca atunci când ochii sunt închisi este cantitativ acelasi cu raspunsul dat de activitatea neurala observata când ochii sunt deschisi. ”RMN-ul nu este o cartografiere exacta a activitatii cerebrale. Daca ar fi asa, lucrurile ar fi mai usoare”, spune el.

Robin Carhart-Harris de la Imperial College din Londra a realizat cercetari similare folosind RMN-ul si ”ciuperca magica” halucinogena psilocybin. El spune ca rezultatele au si implicatii practice, cum ar fi introducerea psihedelicelor în psihoterapie.

Ayahuasca ar putea si ea sa-si faca loc în trusa de medicamente a psihiatrului. Farmacologia ingredientelor sale corespunde cu modul în care functioneaza anumite medicamente conventionale; datorita acestui fapt, cercetatorii sunt interesati de potentialul ayahuascai de a trata dependenta, depresia sau tulburarile precum tulburarea de stres posttraumatica. Unul din cele doua ingrediente ale berii este Banisteriopsis caapi, care contine chimicale ce actioneaza ca inhibitori de monoamina oxidaza – o clasa importanta de antidepresive. Celalalt ingredient provine de la arbustul Psychotria viridis – acesta contine puternicul halucinogen DMT (dimetiltriptamina), ce actioneaza asupra sistemului serotoninergic, care este responsabil pentru schimbarile de dispozitie si care constituie tinta unor antidepresive ca Prozacul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariu !