luni, 20 februarie 2012

Planta care vindeca sufletul



Vracii culturilor stravechi spuneau ca adevarata tamaduire este cea care pune ordine nu doar în trup, ci si în minte si în spirit. Ce fel de tratament ar putea însa genera o asemenea vindecare totala? Tot adeptii medicinei traditionale, practicate de mii de ani în cele mai îndepartate colturi ale planetei, au raspunsul: plantele de leac, responsabile, afirma bastinasii care le-au folosit, dar si oamenii de stiinta, tot mai atrasi de virtutile lor terapeutice, de vindecari de-a dreptul miraculoase. În padurile amazoniene, la mare pret este potiunea numita ayahuasca si intrata de curând si în vizorul specialistilor din marile laboratoare farmaceutice ale lumii.

„La Medicina”

Preparata dintr-o planta asemanatoare vitei-de-vie, numita caapi, si frunze de chakruna, ayahuasca este considerata de bastinasii din Amazonia un leac sacru. De altfel, pentru cei ce participa la ceremoniile de vindecare, folosirea ayahuasca este un mod de viata, iar licoarea este numita, simplu, „La Medicina” – medicamentul. Din coarda de vita de caapi se obtine un lichid, numit de localnici „vinul sufletului”, care contine numerosi alcaloizi, având un rol sedativ, dar, cel mai important, contine inhibitori de monoaminoxidaza (I-MAO). Cealalta componenta a produsului, chakruna, contine DMT (dimetiltriptamina) supranumita si "Molecula Spiritului", o substanta secretata in mod natural de Glanda Pineala (al Treilea Ochi).
Dupa ce coardele plantei sunt curatate de frunze si de coaja exterioara, fibrele lor sunt macinate marunt si puse într-un cazan imens, în care se mai presara si frunze de chakruna. Urmeaza un nou strat de fibre macinate, un nou strat de frunze. Când cazanul este aprope plin, se adauga apa si amestecul se fierbe la foc domol, timp de câteva ore. În aceasta perioada, lichidul se evapora si în final în cazan ramâne o pasta verzuie: ayahuasca. Aceasta este strecurata, prin sita si la final, din toata materia nu ramâne mai mult de un litru de lichid vâscos. Aceasta este „La Medicina”.

Vindecari pe care medicina moderna nu le poate explica

În mod curios si inexplicabil pentru medicina moderna, exista mii de cazuri documentate de vindecari de afectiuni fizice, psihice sau emotionale si multe cazuri de tamaduire completa de boli considerate incurabile. De aceea, medicii occidentali si studiaza cu mare atentie, în ultimii ani, ayahuasca, participând la ceremoniile samanice si încercând sa descifreze misterul acestei bizare potiuni magice. Un mare numar de oameni au fost vindecati de dependenta de droguri sau alcool, iar cazurile de cancere intrate în remisie, dupa folosirea ayahuasca, sunt prea numeroase spre a fi ignorate.

Bolnavii experimenteaza tot felul de fenomene, atunci când se afla în „calatoria mistica” provocata de ayahuasca. Ei îsi vad rudele decedate, spirite de toate felurile, peisaje supranaturale, animale, pasari si creaturi fantastice, traiesc stari de clarviziune, clarauditie, etc.. Samanii stiu sa ceara sprijinul acestor entitati spirituale, pentru vindecarea fizica si trezirea spirituala a bolnavilor. Practic, pentru ei nu exista boala fara leac, câta vreme spiritele îi ajuta.

Ayahuasca nu este însa pentru oricine, caci experienta ingerarii ei este una intensa, coplesitoare. Si totusi, licoarea ajuta la punerea în ordine a trupului, mintii si spiritului, dar si a trecutului, prezentului si viitorului. Gratie extraordinarelor sale puteri de vindecare, ayahuasca este venerata de-a dreptul, în America de Sud si tot mai cautata de oameni din întreaga lume. Unii bolnavi vin din Peru, Brazilia, Columbia, Ecuador, Mexic, Statele Unite si chiar Canada pentru a participa la ceremoniile din salbaticia Amazonului si pleaca vindecati si uluiti de cele simtite si traite. Exista chiar si samani itineranti, din triburile aflate aproape la stadiul epocii de piatra, din Amazonia, care aduc cu ei materia prima si prepara mirabila licoare pe loc, în orasele din „lumea civilizata” si unde nu duc niciodata lipsa de clienti.